2010. június 3., csütörtök

fagyott náci zombik, leselkedő gyilkosok, kényszerházasság

Rolando ma megtanított a Photoshop legfontosabb alkalmazásaira, én a Word programban segítettem neki, közben jól elbeszélgettünk a gazdaságról és a kubai orvoslásról, mely kiemelkedő színvonalú. Készülődik a kortárs művészet városának installációja, bár egyelőre még csak fejben.
Holnaptól kezdetét veszi a talán egész hátralévő időd felölelő gyilkosos játék. Összeesküvések, bíróságok, természetesen gyilkosságok (játszásiból), aki nem elég körültekintő, hamar kiesik. Igen, az alsó korhatár ehhez iskolához 18. :)
Kedden beültem fotóórára, mivel akkor nincs dolgom és egy 50 éves tapasztalattal rendelkező dán fotóművész képeit nézegettük, a művész jelenlétében. Portrék, ajtók, tárgyak, párizsi bódék, csupa szívemnek kedves téma. Európai kultúrán megtudtam, hogy a hetvenes években a törvényszerűen megválasztott chilei elnök, Allende ellen az amerikaiak beavatkozásával követtek el véres puccsot, minthogy Allende a liberális gazdaságpolitika helyett szociális modellt követett volna. 9 perc 11 msp-es filmek 9/11-ről. A norvég filmek legújabb gyöngyszeme egy olyan horror-vígjáték, ahol a hegyekben kiránduló gimnazistákat megtámadják a lefagyasztott náci zombik.
"Kedves kedden" beszámolók a kirándulásról, a svédországi eléggé vitte a pálmát. Prof Gertrud mesélt az életéről, ENSZ küldetéseiről Sri Lankán, Kolumbiában, Kenyában, ahová mind magával vitte a kislányát. Teljesen bolond, izgő-mozgó hippi még 40 fölött is, imádom. Páran még a legkülönbözőbb témákról (népességnövekedés, filmek, utazás) folytattunk eszmecserét hajnali kettőig.
Kultúrszerdánk témája : szerelem, szex, házasság. Afrikában még mindig a szülők választanak házastársat a gyerekeiknek. Amennyiben ellenkeznek, úgy megszűnik a csalási támogatás és magukra maradnak a problémáikkal, ráadásul Ghánában, ha jól értettem, három napja bezárják a méltatlan vőlegényt egy sötét szobába. Nem vagyok biztos, hogy nem hallottam rosszul, de elvileg a ghánai Cecilia királyi családból származik. Ennek még utánajárok. Szó esett a nemzetközi kapcsolatokról is, pl. a kubai Rolando és svájci neje nagyjából hasonló háttérrel rendelkeznek (bár Rolando sajnálja, hogy a közös angol nyelvhasználat akadályozza az állandó tréfálkozhatnékjában); viszont a dán John sokáig zokon vette albán kedvese ciccegését, mely előbbi kultúrájában lenézést, míg utóbbijében egyszerű nemet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése