2010. március 26., péntek

kékszemű herceg várában I.

Nyugat-Dániában vagyok, Aabenraaban. Csendes kisváros, szép házakkal és az ország leghosszabb sétálóutcájával. A kikötője a régió legmélyebbike, itt zajlik a legjelentősebb szén- és homokkereskedelem. A széngyárak vagy mik egészen lélegzetelállítóak, ahogy monumentális alakjukkal kiemelkednek a tengerparti látképből. A dánok persze megszervezték, hogy a tengervíz ennek ellenére is kristálytiszta legyen. Ez az egykori Schleswig, így jelentős német kisebbséget mondhat magáénak. A történelem a levegőben, no meg a tavasz is, tegnap tettünk egy hosszabb sétát, vétek ilyenkor otthon maradni. Pedig a szállásom sem semmi: nagy családi ház, állítólag 22 helyiséggel, nem számoltam még meg és terebélyes kerttel. Igazán ízlésesen van berendezve, hát  hiába, a dánok értenek a stílushoz.
Ma a közeli erdőben barangoltunk, épp időben értünk haza az eső elől. Este talán belvárosozunk. Most Zöld hentesek című dán film.  Tegnap már elkezdtük, de túl fáradtak voltunk végignézni. Túl sok időt töltöttünk azzal, hogy házigazdám, Esben magyar barátjával, Balázzsal MSN-eztünk, én írogattam neki magyarul, mintha Esben lennék, ezt nagyon mulatságosnak találtuk, noha Balázst sem ejtették a fejére, az első pillanattól levágta, mi a helyzet.
Újdonságok, amelyeket megtudtam a dánokról: soha nem kelnek át a piros lámpán, még ha egy fia autó sincs a láthatáron, akkor sem. Csak a rajzfilmeket szinkronizálják. Az önkormányzat fizet a diákoknak a korrepetálásért. Ez mindkét oldalt motiválja a tanulásra: a tanított ingyen segítséget kap, "tanítóvá" válni pedig célkitűzés lehet anyagi szempontból is, nem beszélve arról, hogy a tananyagot is jobban fogják tudni. Dániában egyébként is hangsúlyt fektetnek az oktatásra, minden egyetemista, átlagtól független kb. 200 000 forintnyi ösztöndíjat kap havonta, amennyiben egyedül él, ha a szüleivel, akkor 80-100 000 forintnyit. Az itteni könyvtárakban nem kell fizetni a DVD-kölcsönzésért sem.
Egyéb tanulság még keddről: megéri hajnali egykor kvantumfizikai dimenziókról elmélkedni, mert bizonyos emberek (Andreas) bizalmához ez az egyetlen út.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése