2010. február 3., szerda

csöpp csoportunk

Tegnap este csoporttalálkozó Bojana  szobájában, annyira otthonos, tele van díszekkel. A mienkre is ráférne vmi, még söpörni sem szoktunk, mert mindent beborítanak a bőröndök, szeretjük, ha kéznél vannak. Meg én leginkább csak hálni járok belé. (Mármint a szobába, nem a bőröndbe.) Kettőig táncoltam a "szalonban", mert az összes órám elmaradt és mozoghatnékom támadt éjfél körülre.
Délután Lucskával és Erickkel a városban barangoltunk, Lucska vett is egy régi bőröndöt 1000 Forintért. Előző nap még a boltig sem lehetett kimerészkedni a nagy hó miatt, ellenben ma 2-3 órát sétáltunk,és bárki bármit mond, engem elvarázsol a havas táj. Kérésre videofelvétel a tengerről, ennek hála panteista örömeim tovább fokozódtak.
A szerdák a kultúrközi beszélgetések idejei, mai téma az étel. 20.-21. századi történelem ételszimbolikával: http://www.youtube.com/watch?v=e-yldqNkGfo&feature=fvst
Egy átlagos japán család heti kiadása ételekre kb. 360 dollár, egy lengyelé kb. 150, egy 10 tagú egyiptomié 67, egy 10 tagú ecuadorié 34, egy 10 tagú csádié 1 dollár alatti... Uganda egyik törzsében ha ikrek születnek, a köldökzsinórokat vízbe teszik, ha lemerülnek, maradhatnak a törzsben, amelyik fenn marad, azt kiteszik. Megjelölik őket különleges nevekkel, ahogy az anyát is, így mindenki tudja, hogy ikreket szült. Banánlevelekkel sült főzőbanánokat takarnak be , amiből csak akkor lehet enni, ha az ikrek anyja megtaposta.
Egy vietnámi monda szerint egy király úgy döntötte el a 18 fia közül a trónörököst, hogy ki készítette a legolcsóbb és egyben legfinomabb ételt. A győztes a tipikus ételeket: rizs, bab, hús főzte össze 8 órán át. Ez egyfajta tisztelgés az ősök és a természet előtt. A vietnámiak ezekben hisznek, a legtöbbjük nem vallásos. Szocialista politika, kapitalista gazdasággal;  nyílt titok, hogy a kormány blokkolja a facebookot, ahogy az is, hogy fű alatt minden fiatal rég feltörte. Közbiztonság teljesen rendben, éjszaka sem veszélyes, főleg, mert a többség motorozik. Ezt mesélte Chi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése